Azerty: gamen op het werk in New York-loftstijl

In negen maanden tijd een bedrijfsgebouw gedeeltelijk slopen, herbouwen én renoveren? De '3 van Raalte' bewijzen dat het kan. Retail Interieur fixte het en ontwierp voor Azerty de kantine, klantenbalie en presentatieruimtes. Het resultaat is industrieel, huiselijk én hip.

Het grootste compliment? Dat is toch wel dat zijn medewerkers soms voor het werk afspreken, of na hun dienst een paar uur blijven hangen. Ze verschansen zich in de knusse zithoek met ‘dikke gameset’, onderdeel van de kantine, bestellen een pizza en gamen samen op het grote scherm dat er hangt. “Dan weet je zeker dat het gelukt is”, stelt Jeroen te Wierik tevreden, CEO en medeoprichter van Azerty - specialist in IT-hardware. “De club mensen die hier werkt, veel jonge mensen, voelt als familie. Een goede werkomgeving helpt daarbij.”

Het is gelukt: binnen negen maanden vanaf scratch het nieuwe bedrijfspand klaar te maken voor gebruik. Waar het een jaar geleden nog een bouwput was, zitten ze nu met z’n drieën in de gloednieuwe boardroom te memoreren wat een monsterklus het was. In de oude bedrijfshal is een blok geplaatst met een glazen wand. Het groene tapijt loopt door, vanuit de box naar de wand van de kantine - bekleed met een behang van berkenbomen. Middenin in de betonnen hal is zo een groene oase gecreëerd, als een open plek in het bos. Het kenmerkt het ontwerp waarin de open hallen zijn opgedeeld in verschillende zitjes: van warm, gestoffeerd en laag in het centrum, naar hoger en harder naar de randen van de ruimte.

Kantoor in een loods

Te Wierik zag zich begin februari 2021 geconfronteerd met een voldongen feit. Het pand aan de Kotterstraat waar Azerty op dat moment gevestigd was, moest op 1 oktober van datzelfde jaar opgeleverd worden. Azerty moest verhuizen. Plannen voor nieuwbouw lagen op de plank, maar een locatie ontbrak nog. In allerijl ging Te Wierik op zoek naar een alternatief. Even verderop, aan de Tjalkstraat, stond het pand van Veenhuis landbouwmachines - bijna veertienduizend vierkante meter - leeg. Te Wierik pakte door, bedong een kwartaal extra aan de Kotterstraat en ging om tafel met Bjorn Rekveld van Retail Interieur. Rekveld: “Ik besloot samen met interieurarchitect Hans Kodden het project op te pakken. Hij had al eerder gewerkt voor Azerty, en kende het bedrijf.”

We hebben geen concessies hoeven doen. Het is in 99 procent van de gevallen gelukt om de materialen te vinden die we voor ogen hadden.

Kodden ging direct aan de slag. Er was een gebouw, en er lagen al tekeningen van een architect. Die was echter geveld door corona en lag op de IC. “Toen het niet lukte om die tekeningen boven water ter krijgen, zijn we opnieuw gaan inmeten. Binnen een paar weken was het concept klaar en konden we het begin juni presenteren aan Jeroen.” Ze kregen daarin alle vrijheid van Te Wierik. “Dat moest ook wel”, vult de CEO aan. “We hadden geen tijd te verliezen. Het overlaten aan anderen kon ook alleen omdat we elkaar al kenden.” De drie zijn niet alleen doorgewinterde professionals in hun eigen vakgebied, maar ook vrienden van vroeger. Alle drie komen ze uit Raalte, ze kunnen blind op elkaar bouwen. Kodden: “In het ontwerp koos ik ervoor gebruik te maken van bestaande elementen van Dock6, het deel van het pand dat bleef staan: een mooie jaren 60-loods. Dat zorgt voor een industriële sfeer, dat van een pakhuis in New York.”

De vierkante raampjes hoog in de loods bleven, er kwam alleen een voorzetraam voor isolatie. Kodden gaf het originele stalen balkenplafond een hoofdrol. Die is er ook voor de oude deuren van de spuiterij die een nieuwe plek kregen in de presentatieruimte. En waar vroeger de landbouwmachines hun kenmerkende kleur kregen, herinnert het geel op de muren nu aan die tijd. Op het plafond hangt nog de rail met zware katrollen waar aan de machines de hal binnen kwamen. De stalen pilaren in de ruimte zijn onderdeel geworden van de nieuwe indeling en routing. De oude bakstenen muren passen perfect in de New York-loftstijl.

Geen concessies

Er kwam een klap op het ontwerp. En terwijl die zomer de bouw begon, moest Bjorn Rekveld aan de slag met het sourcen en produceren van maatwerk en materialen. “Dat was niet makkelijk, in een tijd van schaarste aan bouwmaterialen en lange levertijden. Maar we spraken met elkaar af dat we er volle bak tegenaan zouden gaan.” En ook dat is gelukt. “We hebben geen concessies hoeven doen”, vult Kodden hem aan. “Klopt”, stelt Rekveld, “Het is in 99 procent van de gevallen gelukt om de materialen te vinden die we voor ogen hadden.” De playground met tafeltennistafels, fliiperkasten, graffiti op stalen deuren en akoestische panelen maken het af.

Op 17 december 2021 - de datum die Te Wierik als deadline had gesteld voor de oplevering - gooide corona andermaal roet in het eten. Wegens de lockdown kon een kerstdiner in het nieuwe kantoor niet doorgaan. In allerijl liet hij een kerstvideo opnemen in de nieuwe kantine, en werd het kerstfeest omgeturnd naar een walk-through, want open zouden ze. In nog geen negen maanden tijd van niets naar een compleet nieuw kantoor, bedrijfskantine en presentatieruimte. Het is een beetje hun kindje, geven ze toe. Te Wierik: “Het is een lokaal project, en dan merk je dat iedereen net iets harder wil lopen.”

Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen: