'Boutique kantoor' Kühne+Heitz onderscheidt zich met 'horeca hipheid'
Van degelijk en misschien zelfs een tikje saai, naar ‘hip and happening’. Zo omschrijft Berend Veldhoen, een van de directeur-eigenaren van Kühne + Heitz de metamorfose die kantoor én bedrijf de afgelopen jaren ondergingen. “Een nieuw kantoor kan een clean break zijn”, stelt hij. Met het oude onderkomen in de oude binnenstad van Dordrecht was op zich niks mis, vertelt hij, maar het was ook niet langer onderscheidend. “Toen het einde van het huurcontract in zicht kwam, stonden we voor de keus: serieus renoveren, of een andere plek zoeken.”
Eerste indruk telt
Het werd dat laatste, al viel het vinden van een geschikte locatie niet mee. “Wij hebben voor onze trading desk een grote vloer nodig, dat beperkt de keus. Zo werden we richting de rand van de stad gedwongen, maar het aanbod aan jaren tachtig-kantoren sprak niet aan.” Tot de directie op dit pand stuitte, aan de kade van het Wilgenbos met grote raampartijen die uitzicht bieden op de Oude Maas. “Gaaf, met alle binnenvaartschepen die voorbij varen, de industrie en het beton, en toch de oude stad op loopafstand.” Veldhoen: “Wij zijn altijd op zoek naar jonge, slimme traders. Onze mensen zijn ons kapitaal. Wij bezitten niks, maar vormen met onze handel een onmisbare schakel tussen importeurs en exporteurs in meer dan honderd landen en culturen.” Sollicitanten komen meestal bij meerdere bedrijven over de vloer, en dan is het toch de eerste indruk die telt. En dat geldt ook voor het contact met interieurontwerpers, vertelt Veldhoen. De voorstellen die hij kreeg van projectontwerpers vond hij niet sprankelend genoeg. Hij wilde meer sjeu, een vleugje van de ‘hipheid’ uit horecatenten als Mama Kelly en Meddens. Dat bracht hem bij Rein Rambaldo van De Horeca Fabriek, die hij overigens wel eerst moest overtuigen van de noodzaak om samen te werken. “Wij richten ons voornamelijk op horeca”, licht Rambaldo toe. ‘Maar als een office-klant zo uitgesproken is en ons carte blanche geeft, is dat zeker interessant. Je ziet de laatste jaren dat kantoren veranderen, onder druk van de concurrentie met thuiswerken.”
Clubgevoel
Hoewel de traders van Kühne + Heitz weinig thuiswerken, maar vooral met elkaar aan de meterslange trading desk te vinden zijn, was aan clubgevoel wel behoefte. Daarin voorziet Rambaldo met zijn team door in te spelen op wat hij noemt ‘de customer journey’, de allesbepalende route die moet verrassen. Net als in de horecaconcepten die hij ontwerpt. Zo bestaat de entree van het kantoor aan de haven uit een zwarte box, die refereert aan een zeecontainer, waar je doorheen moet om de wereld van Kühne + Heitz te betreden. Een huiselijke zit - met zicht op de ‘urban scene’ van skatebaan en graffiti - en het logo in enorme lichtletters vormt de opmaat voor een rij van drie glazen kantoren, de enige afgesloten ruimtes in het verder loftachtig interieur. Aan de kopse kant: de binnentuin met een enorme boomconstructie, veel groen en ronde zitjes voor een rustig moment. Met zicht op het water van de Oude Maas ontvouwt zich vervolgens de meterslange zwarte trading desk, met plek voor alle traders van Kühne + Heitz, ruim dertig in totaal. Erboven slingeren ‘tube lights’, die de rechte lijnen van het bureau speels onderbreken. Houten lambriseringen zorgen voor warmte en een gedempte akoestiek, van groot belang in een open ruimte waar op het scherpst van de snede wordt gehandeld.
"Lucht, ruimte en energie, het zit er allemaal in. Met 1000 vierkante meter vloeroppervlakte voor maximaal 50 medewerkers kun je echt een statement maken."
Ambitie
De grootste verrassing is bewaard tot het laatst, achter de afscheiding met het handelsbureau. Aan die kant - dankzij de glazen hoek aan alle kanten ruim zicht op het water - bevindt zich het grand café. Een ruimte die niet onderdoet voor een horecazaak, met een terrazzovloer, twee bars, stoelen met draadstalen frame, velours rond gestoffeerde zitjes én ook hier bijzondere maatwerk kroonluchters van Utilicht. De ambitie ‘a great place to work’ is hier helemaal waargemaakt, stelt Veldhoen. “Dit voelde vanaf het begin af aan goed. We merken het ook sollicitanten, die enorm aanslaan op dit gebouw en interieur. Medewerkers zijn unaniem enthousiast over hun werkplek.” En dat blijkt even later, als ze zonder uitzondering voor de lunch aanschuiven in het grand café. “Mensen maken echt nog wel eens een wandelingetje, maar voor de lunch gaan ze de deur niet meer uit. En we doen veel meer in deze ruimte, van de wekelijkse cijferpresentaties tot trainingen en de borrel op vrijdagmiddag.” Ook Rambaldo en zijn ontwerper Maureen die betrokken was bij elke stap van het proces, zijn content. “Lucht, ruimte, en nieuwe energie, het zit er allemaal in. Met 1000 vierkante meter vloeroppervlakte voor maximaal vijftig medewerkers, kun je echt een statement maken.” En dat is gelukt: een huiselijke sfeer, subliem uitzicht en een vleugje hospitality. “Werken met een wow-effect, dat kan in dit ‘boutique kantoor’, want dat is het.”
Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.