De grenzeloze ambitie van Sandra van Halderen (Restaurant Company Europe)

Door de fusie van Debuut en Loetje wás het al een horecaonderneming van formaat met formules als STAN&CO, Beers & Barrels en Loetje. Afgelopen zomer kwam de teller dankzij de overname van Happy Italy op 75 locaties. Het einde is nog niet in zicht, als het aan Sandra van Halderen ligt, CEO van Restaurant Company Europe (RCE).

Voorlopig lijkt Van Halderen op koers. Met de aankoop van de restaurants van Happy Italy afgelopen zomer kon RCE het aantal locaties in totaal uitbreiden tot 75. Het bedrijf heeft naast de bekende hierboven genoemde ook een aantal grote, unieke locaties in het land. Zelf bezoekt Van Halderen ‘haar’ restaurants graag en met regelmaat. “In welke formule ik zelf graag eet, ligt heel erg aan de situatie en de persoon of groep waarmee ik ben. Zo ga ik graag met een vriendin naar STAN&CO om een cocktail te drinken, kies ik bij een etentje met familie voor Loetje en ga ik voor een gezellige borrel of biertje met vrienden naar Beers & Barrels. En voordat ik naar de bioscoop ga met mijn dochter, is een pizza bij Happy Italy zeker ook lekker.”

Hoewel Sandra van Halderen een achtergrond heeft in Human Resources, stroomt er inmiddels horecabloed door haar aderen. “Ik ben wel een horecamens, ja, en ben er privé ook regelmatig te vinden. De horecacultuur van snel schakelen en pragmatisch werken zit in mijn DNA.” Al is ze van nature - met een achtergrond in Human Resource Management - ook erg organisatorisch en strategisch ingesteld. Maar dat moet ook wel, stelt ze, bij het aansturen en laten groeien van een groot bedrijf als RCE.

Haar eigen horecabeleving lijkt exemplarisch voor de bedrijfsfilosofie. Herkenbare concepten en merken zijn daarin belangrijk. Van Halderen: “In ons portfolio zien we dat merken harder groeien en dat consumenten naar zekerheid zoeken. En ook op de arbeidsmarkt heb je te maken met een bepaald werkgeversmerk. Hier hebben we bijvoorbeeld voor Loetje de afgelopen jaren hard aan gewerkt, omdat we de problematiek op de arbeidsmarkt al zagen. En dan zie je dat medewerkers graag (weer) willen komen werken voor een bekend merk.” Buiten die vertrouwde herkenbaarheid, is ook efficiëntie aan de achterkant een belangrijk argument bij een groeiend portfolio. De vraag is dan wel hoe die merken binnen een groeiend bedrijf authentiek kunnen blijven. Delen ze allemaal dezelfde backoffice of bedrijfsvoering? Of zijn zij in de operatie nog zelfstandig? Hoe blijft het persoonlijk aanvoelen, zowel op de restaurantvloer als binnen de formules en binnen RCE, als je zo sterk uitbreidt? Van Halderen: “Wij willen dat het systeem in onze restaurants heel duidelijk is voor het personeel. Dat de verantwoordelijkheden bekend zijn en medewerkers weten op welke manier zij onderdeel zijn van het succes. De backoffice is daarom voor al onze locaties gelijk. Zowel in operationele systemen en processen als in de managementsystemen borgen we dat locaties daarin niet afwijken.”

De tekst gaat verder onder de foto

Authenticiteit

Aan de voorkant, in de formules, maken ze bij RCE dan juist wel het verschil. “De authenticiteit zit hem bijvoorbeeld in de samenstelling van de menu- en drankenkaarten, het locatiebeleid, maar zeker ook in de verschillende ‘guest journeys’ ”, legt Van Halderen uit. “Deze zijn per formule beschreven en hier trainen we onze medewerkers ook op. Daarbij wordt de ‘waarom’-vraag continu aangeleerd aan de medewerkers.”

Zijn het daarmee vooral de mensen die het verschil maken, naast de formules? “Onze medewerkers zijn heel belangrijk”, bevestigt Van Halderen. “Zij zijn de connectie met en het visitekaartje naar onze gasten. Horeca betekent voor RCE gastvrijheid en beleving bieden aan de gasten. En dat wordt grotendeels gedaan door de medewerkers op onze locaties. Deze HR-component is dus heel belangrijk en daarom ook dagelijks onderdeel van de besluitvorming.”

De medewerkers zijn daarmee de belangrijkste factor bij het overbrengen van een concept, meent Van Halderen. “Eigenlijk op al onze (unieke) locaties, maar zeker ook bij de formules. Zij creëren de beleving, de kwaliteit van het eten en de sfeer van het restaurant. Uiteindelijk komen de gasten terug omdat ze door onze medewerkers gastvrij zijn geholpen en we ze een fijne beleving hebben meegegeven. Het eten kan nog zo lekker zijn, als de service en de beleving eromheen niet klopt, is dát toch wat de gast zal onthouden.”

En juist op de factor arbeid komt de laatste tijd veel druk te staan, erkent Van Halderen. “De krapte op de arbeidsmarkt is onze grootste uitdaging, waarschijnlijk niet alleen nu maar ook de komende jaren. Daar werken we heel hard aan en ik heb er ook vertrouwen in dat steeds meer werknemers kiezen voor RCE als betrouwbare werkgever waar ze alle mogelijkheden krijgen om te groeien.”

Guest journey

Ook de pandemie heeft groot effect op de bedrijfsvoering, stelt de CEO. “Zo is onze expansie naar het buitenland uitgesteld. Daarnaast werd de opening van een aantal locaties uitgesteld, maar ondertussen hebben we dat gelukkig weer ingehaald.” Door de coronapandemie kan de focus al snel op de korte termijn strategie komen te liggen, meent zij. “Maar we zijn ook zeker onze lange termijn strategie niet uit het oog verloren. We zijn niet stil blijven staan ondanks corona. De aankoop van Happy Italy is daar een belangrijk voorbeeld van.” Daarnaast bood de lockdownperiode ook ruimte om de formules te verbeteren. “Iets wat tijdens het draaien van een operatie wellicht moeilijker was geweest. En daarbovenop hebben we ook de integratie met Debuut gerealiseerd. Het was een moeilijke periode, maar we zijn er sterker uitgekomen. De lessen die we hebben geleerd kunnen we nu toepassen bij het versnellen van de integratie met Happy Italy.” En dat is urgent, stelt Van Halderen, zeker nu de horeca weer open is en gasten kunnen kiezen. “Het aanbod en aantal opties om buitenshuis te eten neemt snel toe, wat een kwaliteitsslag en drang naar herkenbaarheid afdwingt. Binnen de markt verschuift de vraag naar sneller, gezonder, bewuster en internationaler. Verder zien we snelle ontwikkelingen binnen digitale oplossingen en dat ‘delivery’ sneller groeit dan de markt. “Precies daarom heeft RCE de onstuitbare digitale ontwikkeling tot een van de kerncompetenties binnen het bedrijf benoemd”, zegt Van Halderen. De ‘guest journey’ staat centraal. “We zien de digitalisering nooit als doel maar altijd als een middel om de zogenoemde ‘guest journey’ te verbeteren.”

RCE in het kort

Waterland heeft in 2018 een belang genomen in Debuut Horeca, destijds marktleider in all-day concepten. Een jaar later, in 2019, gaan Loetje en Debuut samen in één holding. Beide bedrijven fuseren tijdens de eerste lockdown in 2020 tot het nieuwe bedrijf Restaurant Company Europe. Sinds de zomer van 2021 vallen door een overname ook de restaurants van Happy Italy onder de RCE-vlag. Stand van zaken: RCE telt op dit moment vier horecaformules (Loetje, Happy Italy, STAN&CO, Beers & Barrels) en een aantal grote, unieke restaurants en vormen een totaal van 75 locaties.

Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen: