Doloris: een concept van wereldformaat in Tilburg
Aan de zijkant van het postkantoor in Tilburg prijkt de naam Doloris al op de gevel. De aanwezige bouwvakkers verwijzen mij vriendelijk naar de hoofdingang. “We zijn hier nog niet helemaal klaar.” Het is begin april.
Helemaal boven stap ik over bouwmaterialen heen een grote ruimte binnen met rondom glas waardoor je uitkijkt over heel Tilburg. Een tiental bouwvakkers is druk aan het werk. Voor de openslaande deuren naar het dak staat Gijs van der Velden te overleggen met de voorman. “We willen half mei open en er is nog wel wat werk te doen”, lacht Gijs na een vriendelijke begroeting. “Maar het lijkt erger dan het is. Op een andere locatie hebben we bepaalde onderdelen al helemaal in elkaar gezet. Die kunnen straks zo naar binnen worden getakeld”, stelt Gijs van der Velden.
Walk through experience
De zogenoemde walk through experience of het surrealistische kunstdoolhof moet de grote publiekstrekker worden. Het idee hiervoor komt uit de koker van Joep van Gorp. Hij bezocht in 2012 in Berlijn met vrienden de kunstinstallatie Peristal Signum. Na afloop was hij zo geraakt en enthousiast dat hij dit project op meer plekken in de wereld wilde hebben. Te beginnen in Tilburg, zijn woonplaats en waar hij net zijn bedrijf Qanvas was begonnen. Qanvas is een evenementenbureau dat onder andere concerten en een foodfestival organiseert.
Samen ondernemen
Horeca-ondernemer Jaap van Ham, eigenaar van een aantal cafés in Tilburg en Gijs van der Velden, die al enige jaren aan de weg timmert met zijn evenementen- en cateringbedrijf Cookaholics, zagen wel wat in de plannen en sinds april 2017 werkt het drietal samen op dezelfde locatie. “Ik heb altijd gezegd dat ik nooit vaste horeca wilde gaan doen, maar toen ik dit zag was ik direct om”, lacht Gijs van der Velden. “En kijk nu zelf. Tilburg heeft relatief veel laagbouw dus je kijkt vanaf hier over de gehele stad uit. Schitterend.”
Hoewel de samenwerking met de experience een duidelijke meerwaarde heeft, denkt Gijs dat de rooftopbar ook zelfstandig bestaansrecht heeft. “Het is zo’n unieke locatie waarvan ik denk dat het een echte hotspot gaat worden.” Niet in de laatste plaats door het forse dakterras dat even veel zitplaatsen (zo’n 150) heeft als binnen. “We willen hier echt een beachgevoel creëren. Een stadstrand bijna. Ook op mooie dagen denk ik dat mensen deze plek echt wel weten te vinden.” Daarnaast wordt een aparte ruimte ingericht voor het organiseren van evenementen en bedrijfsfeesten.
Zintuigen prikkelen
Het surrealistische kunstdoolhof is uitgevoerd naar een idee van Tim Hendrik Schneider die in 2010 in Berlijn Peristal Signum opende. Bezoekers betraden een ruimte waarin ze zelf hun weg weer naar buiten moesten zoeken terwijl ondertussen alle zintuigen worden geprikkeld en uitgedaagd. De term doolhof doet het project dat veertig kamers heeft op meer dan 2200 vierkante meter veel te kort. Doloris past in het rijtje van zogenoemde “immersive experience” attracties zoals Meow Wolf in New Mexico, Space 360 in Seoul en Digital Arts Museum in Tokyo. Initiatiefnemer Joep van Gorp is helder: “Je moet het gewoon meemaken om te weten wat het is.”