Het succes van Stayokay: maatwerk als concept
We hebben afgesproken bij Stayokay aan het Vondelpark in het hart van Amsterdam. De voormalige huishoudschool staat in de steigers en wordt gerenoveerd. Bij binnenkomst is het gezellig druk in wat in een normaal hotel de lobby zou heten. Maar de ontvangstruimte van Stayokay is tegelijkertijd verzamelplek, café en restaurant waar ook door de gasten de hele dag door wordt gegeten, gedronken en gechilled. En dat alles in een fris en modern jasje. Er hangt een energieke buzz.
Het is precies zoals Marijke Schreiner, directeur van Stayokay het graag ziet. "Wij willen graag dat onze gasten meer tijd in onze hostels besteden. Maar als je dat wilt, dan moet je het wel leuk voor ze maken. Dat is wat we doen. Iedere reiziger moet zich bij ons thuis voelen en er daarna samen met hun reisgezelschap op uit kunnen trekken om dingen te beleven", zegt Marijke Schreiner.
En dus ligt de nadruk - anders dan bij reguliere hotels - erg op de gemeenschappelijke ruimte. "In onze optiek zijn de kamers vooral bedoeld om in te slapen en dus mogen deze in onze hostels best wat meer op elkaar lijken. Wij bieden bijvoorbeeld kamers aan voor twee, vier of zes personen, zodat er voor iedereen wat te vinden is. Met een goed bed en een goede douche".
Transformatie
De transformatie van Stayokay naar een modern hotelbedrijf werd vijftien jaar geleden ingezet toen de uit 1929 daterende naam NJHC (Nederlandse Jeugd Herberg Centrale) in de prullenbak verdween. Sindsdien noemt de organisatie de locaties 'hostels', waarvan ze er op dit moment 22 hebben, verspreid over heel Nederland. De laatste tien jaar is Marijke Schreiner voor die transformatie verantwoordelijk. En met succes want niet alleen de organisatie draait winst, Schreiner zelf mocht in 2015 de Hotel Personality of the year Award in ontvangst nemen. Die award is een erkenning van horeca- en hospitality vakgenoten.
"Vijftien jaar geleden werden de interieurs van de Stayokay's ook aangepakt en dat was al een hele verbetering. Maar we willen de Nederlandse en internationale gast op elke locatie een andere beleving bieden. Dan past het dus niet om landelijk een formule uit te rollen. Bovendien komen bij ons allerlei verschillende doelgroepen. Je kunt je voorstellen dat je op Terschelling, waar mensen voor de natuur komen, wat anders doen dan hier in Amsterdam waar ze juist voor de stad komen", zegt Schreiner.
Wat er op een locatie wordt gedaan en hoe, wordt dan ook van tevoren zorgvuldig bedacht. "We werken om die reden samen met verschillende bureaus. In de voorbereiding stellen we altijd de gast centraal. Wie bezoekt de vestiging en welke doelgroepen willen wij aanspreken. Maar ook nemen we mee wat de feedback was van onze gasten én van onze medewerkers en gaan daarmee aan de slag. Hier in Amsterdam past een meer urban uitstraling maar ons concept bestaat overigens altijd uit maatwerk", zegt Schreiner.
Toch elke keer het wiel opnieuw uitvinden doen ze nu ook weer niet bij Stayokay. In navolging van de succesvolle renovatie van Stayokay aan de Neude in Utrecht hebben ze het concept 'The 5TH' ontwikkeld, als ruimte waar zowel hostelgasten als locals welkom zijn: een living space. De naam dankt het concept aan het huisnummer 5 van een aantal locaties, zoals in Utrecht en Amsterdam. "In Utrecht is het een enorm succes en we willen dit nu ook hier in het Vondelpark - het is bijna helemaal af - in Den Haag, in Amsterdam Oost, Rotterdam en Maastricht gaan opzetten".
Duurzaam
Net als in Utrecht heeft ook de locatie in Amsterdam een wand gekregen met daarop plastic flessen. "Die flessen hebben we zelf in de omgeving gevonden, schoon gemaakt en opgehangen. Het is niet alleen een eye catcher maar laat ook zien dat wij ons zorgen maken over de Plastic Soup, duurzaamheid heel serieus nemen en dus ook de Plastic Soup Foundation steunen", zegt Schreiner. Volgens Schreiner is de tijd van groei en nog eens groei voorbij. "Dat gaat niet meer. De bronnen raken op of zijn al op dus moeten we met z'n allen toe naar een circulaire economie".
In het geval van Stayokay zijn dat geen holle frasen voor de bühne. Bij het bedrijf werkt een fulltime sustainability manager en heeft elke locatie een 'groene' ambassadeur. Bovendien wordt de eigen manier van werken steeds opnieuw onder de loep genomen. De organisatie is op het gebied van duurzaamheid dan ook koploper binnen de branche en voldoet aan het Europese Ecolabel. Zo hebben de medewerkers gerecyclede MUD jeans en shirts van bio-katoen aan, heeft het restaurant bioproducten en wordt gasten gevraagd niet te lang te douchen en het afval te scheiden. Ook op warme truien dag gaat de kachel lager bij Stayokay. "Ik zeg zeker niet dat wij alles goed doen, maar op deze manier willen wij onze bijdrage leveren en ondertussen ook onze gasten daarin meenemen. Uiteindelijk willen we ook al onze vestigingen energieneutraal maken", zegt Marijke Schreiner.
Die duurzame opstelling vraagt ook van de leveranciers aan Stayokay - zoals Satelliet Meubelen - een andere houding. "Ik wil dat ze meedenken, onze partner hierin zijn. Is dat wat je verkoopt ook echt duurzaam? Maar ook: Wat doen we met alle oude spullen? Neem je die in, worden die gerecycled? Zo heb ik bijvoorbeeld nog een paar honderd oude stoelen waarvan het frame nog uitstekend is. Ik wil niet dat die op de afvalberg terecht komen. Het is belangrijk dat meer mensen zich dit soort dingen gaan afvragen en ik vind het leuk om samen na te denken over oplossingen", stelt Schreiner.
Marijke Schreiner
Ondanks dat Marijke Schreiner opgroeide in Limburg waar haar ouders een hotel bestierden, was het geen uitgemaakte zaak dat ze ook in het hotelleven terecht zou komen. Maar toch. Na haar opleiding aan de Hotelschool Den Haag belandde ze onder andere bij Golden Tulip, NH hotels en Hampshire Hospitality & Leisure. In 2015 werd ze zelfs door horeca- en hospitality vakgenoten uitgeroepen tot 'Hotel Personality of the Year'.