Manso Group opent restaurant Il Tocco in Kirchberg

Eenmaal door de 'wijntunnel', waan je je in het hart van Italië: met citroenen aan het plafond, crazy chefs in de open keuken én 'crocantella' op je bord. Il Tocco, de jongste telg in de spraakmakende Manso Group, is een instant wereldplek.

Fotografie: Vincent Remy
 

Overdag wemelt het in de wijk van de zakenmensen, ’s avonds en in het weekend trekt Kirchberg bezoekers voor de bioscoop, de concertzaal en de winkelcentra. In het ‘hip and happening’ financiële district van Luxemburg, vind je achter een façade van glas en staal sinds dit voorjaar Il Tocco. Het is het eerste italiaanse restaurant van de Manso Group, met op dit moment nog tien mediterrane restaurants in Luxemburg.

Wijntunnel

Dit kantoorpand met inpandige galerie was de ideale locatie voor de Italiaanse droom van het gouden trio achter de Manso Group, vertelt Yannis Xydias, een van de ceo’s. Voorheen zat hier een vestiging van de Duitse pizza- en pastabar-keten Vapiano, maar die ging failliet. ‘Het is niet de eerste keer dat wij een zieltogende locatie nieuw leven inblazen’, stelt Xydias niet zonder trots. ‘Op deze plek konden we de Italiaanse ‘cucina’, toch de bakermat van de Zuid-Europese keuken, de ruimte geven die het verdient.’ ‘We wilden dat de herinnering aan Vapiano bij bezoekers direct bij binnenkomst zou vervagen’, vertelt Xydias. En dus bedacht hij een spectaculaire entree, de wijntunnel. ‘Omgeven door flessen Italiaanse wijn, ook aan het plafond waar handgemaakte kroonluchters de tunnel verlichten, kom je binnen. Je ziet iets gebeuren op de gezichten van onze gasten, ze zijn gelijk ondergedompeld in het goede Italiaanse leven.’

Theater aan rook

En dat is nog maar het begin. De in het midden geplaatste open keuken geeft zicht op de koks aan het werk: chef Andrea Cavaliere, zijn rechterhand en ‘sous’ Luigi Catucci en pizzaiolo Christian Ruocco. Een theater aan rook, vlammen en verleidelijke geuren zorgt voor een flinke vleug Italiaans drama. ‘Passione’, stelt Xydias beslist. Het geheim? ‘De beste ingrediënten, simpel maar uitmuntend. Echt goede tomaten, daar betaal je misschien een klein beetje meer voor maar het verschil op je bord is veel groter.’ En dan die allesbepalende ‘touch’ van de chef, oftewel ‘il tocco’. Voor de kaart zijn we meerdere keren dwars door Italië gereisd, op zoek naar de beste smaken en gerechten. De keuze is enorm, en ook verrassend: de ‘crocantella’ van onze knettergekke pizzaiolo is een bestseller: een pizza met pompoen en geroosterde amandelen.

Amore & Sapore

Naast de passie in de keuken is het interieur opgebouwd uit ‘Amore’ zegt Xydias, wijzend op het deel links van de entree, met banken en stoelen in vrouwelijke, ronde vormen in zachte terracottakleurige stoffen. En ‘Sapore’, wat slaat op smaak, met een plafond vol citroenen, goed voor heel veel selfies op Instagram en TikTok - toch een van de graadmeters van een wereldplek. Il Tocco lijkt in niets op de andere zeven Manso-restaurants die Kirchberg telt. ’Luxemburg is veel te klein voor een keten. Plus: we vinden het zelf veel te saai om steeds hetzelfde kunstje te doen. Liever laten we ons leiden door onze inspiratie en de locaties die we spotten. Wij zijn de anti ketengroep “coming to town”, wij zijn liever episch.’

Manso Group

Samen met Remy Manso legde Xydias zo’n tien jaar geleden het fundament van de Manso Group. ‘Remy’s vader had twee restaurants en een bar, waar ik Remy leerde kennen. Hij was er barman en ik draaide er als dj tijdens events. In het geheim, want Remy’s vader zou het niks vinden, openden we toen bar Epic, in de grotten onder een Middeleeuwse vesting. Het was de perfecte locatie voor epische feestjes, waar je helemaal uit je dak kon gaan’, vertelt Xydias, Luxemburger met Griekse wortels. Uiteindelijk besloot hij zijn baan in de financiële sector - aan de wilgen te hangen - ‘te saai’ - en samen met Remy van Manso een begrip te maken in Luxemburg en omstreken. Inmiddels openden ze - samen met de derde compagnon Mike Stavropoulos - achttien restaurantconcepten, waarvan er 11 op dit moment operationeel zijn.

Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen: