Succes The Seafood Bar drijft op daadkracht en passie
Beurs van Berlage
Terwijl de tafels op deze maandagochtend worden ingedekt op de nieuwste locatie in de Beurs van Berlage, sinds eind vorig jaar geopend, zitten Fleur en Fons aan de koffie. Een kleine twee meter boven straatniveau, waar op het Damrak de toeristen ’s ochtends vroeg al in stromen, overpeinzen vader en dochter de afgelopen jaren. Noemde Fons de opstart van de eerste twee Seafood Bars - de eerste keer dat we elkaar uitgebreid spraken, voor PROEF!Hospitality #3 in 2015 - al een rollercoaster, wat volgde was een wervelwind. ‘Het lijkt een heel leven geleden’, verzucht Fleur, terwijl ze terugdenkt aan die tijd. ‘Ik was 27, werkte zeven dagen per week, stond op de vloer in beide zaken. Werken van zeven uur ’s ochtends tot elf uur 's avonds was niet ongebruikelijk. Dan ging ik er ’s middags even tussenuit om thuis een uurtje in bad te liggen, en hup weer terug, de vloer op.’ Haar broer Pepijn was ondertussen druk met de financiële kant van de zaak, vader Fons met het totaalconcept en - uiteraard - de vis. Ook dochter Eline werkte toen nog mee. Grappig, eigenlijk, erkent Fons de Visscher. Zijn vrouw en hij verkochten na 27 jaar in 2010 hun succesvolle viswinkel in Helmond. ‘Wij gooiden het roer zakelijk om, omdat het nest leeg was. Maar binnen de kortste keren werkten alle drie onze kinderen weer in de zaak. Als we samen aan tafel zaten, spraken we wel eens af dat we niet over de zaak zouden praten. Maar binnen een kwartier ging het er toch weer over. We hebben altijd plannen, denken na over hoe The Seafood Bar nog verder kan groeien.’
Derde en vierde zaak
Toen, aan de keukentafel van 2015, was er lichte aarzeling om verder te groeien. ‘Kunnen we dat eigene van The Seafood Bar ook vasthouden met een derde zaak erbij? Daar was ik toen nog niet over uit’, memoreert Fons. ‘We wilden niet dat het een marketingtruc zou worden.’ Lang duurde die gedachte overigens niet. Binnen twee jaar volgden een derde Seafood Bar op de Ferdinand Bolstraat en een (inmiddels gesloten) viswinkel op de Leidsestraat, gevolgd door een vestiging op het Utrechtse Stationsplein in 2018. En waarom ook niet? De Brabantse ondernemers hadden een niche aangeboord: verse vis op een laagdrempelig manier gepresenteerd. ‘Zoiets was er in Nederland nog niet’, vertelt Fons. Voor een land aan de zee hebben wij maar een vreemde viscultuur, vindt De Visscher. Want je eet of een harinkje uit de hand bij de viskar, of je moet gelijk luxe uit eten. Tussen de viswinkel en fine dining gaapte een gat.’ Een gat waar The Seafood Bar perfect in paste, en vanaf dag één kon rekenen op enthousiasme. Zonder enige vorm van reclame zat de tent binnen zes weken avond na avond vol, met rijen wachtenden tot op straat. Locals, toeristen, jongeren; iedereen wist The Seafood Bar al snel te vinden, precies zoals De Visscher dat ooit voor ogen had.
Van Amsterdam tot Soho
‘Vis voor iedereen, dat is mijn missie. Pure, biologische dagverse vis.’ Wie The Seafood Bar wisten te vinden? ‘Tja, wie eigenlijk niet? Families die hier de hele avond zitten, een verjaardag vieren, maar ook mensen die even snel een broodje tonijn komen eten.’ En zo is het, twaalf jaar na de opening van de eerste The Seafood Bar in Amsterdam-Zuid, nog steeds. In diezelfde licht mediterrane sfeer met veel wit, blond hout, glas en marmer, verdwijnt de vis nog steeds in rap tempo van vitrine naar bord. Van gebakken vis tot zes oesters met een colaatje erbij, maar vooral de fruits de mer - plateaus vol kokkels, mosselen, krab. Al was de coronatijd wel even een pas op de plaats. ‘We zijn die tijd best goed doorgekomen’, blikt Fons terug, maar het tempo was eruit en zakendoen ging op een heel andere manier. Hoewel ook in deze tijd hun pragmatische en nuchtere inborst goed van pas kwam. Nog geen dag na de allesbepalende persconferentie van het kabinet, die het land op slot zette, zegden De Visschers het contract van hun kantoorpand op. ‘De opzegtermijn was drie maanden, wij begrepen direct dat deze pandemie wel even zou duren. Dus snijden in de kosten, en terug naar de keukentafel. Dat was geen probleem voor ons, wel een uitkomst voor de zaak’, stelt Fons.
The Seafood Bar had inmiddels honderden mensen op de loonlijst. ‘De loonsom elke maand was flink’, voegt Fleur toe. ‘Er kwam wel wat steun van de overheid, maar wij wilden geen achterstanden oplopen.’ Rond Pasen in dat jaar verkochten ze pakketten vis voor thuis. Fons: ’Dat liep als een trein, en was mooie arbeidstherapie. We hebben best goed doorgedraaid, maar niks verdiend. Ook niks verloren, gelukkig. We zijn van de oude stempel, hebben altijd direct onze rekeningen betaald, niks uitgesteld. We wilden na corona met een schone lei beginnen, niet met achterstanden.’ Groot was de errassing dan ook toen de De Visschers in 2021 - midden in corona - een Seafood Bar openden in Soho, Londen. ‘Tja, ach’, zegt Fons met een glimlach. 'Pepijn was al vaak in Londen, hij woont daar, en hij ziet altijd mooie locaties en kansen. Ik besloot om er ook een half jaar te gaan wonen, om het gevoel te krijgen. Er was steeds een reden voor uitstel: locatie, vergunning, brexit. En toen kwam het ideale pand voorbij. Je kunt wel wachten, maar je kunt het ook gewoon doen.’ Hoewel zaken doen in Engeland niet meeviel - wetgeving, personeel, bouwers vinden - was het ook hier direct een succes. ‘Wel lachen hoor, mocht in juni 2021 de horeca weer open, op afstand alles uiteraard, werden in Soho ’s avonds om 17:00 uur de straten afgezet. Zaten om 17:03 alle terrassen vol.’
Van viswinkel tot The Seafood Bar
De Visscher en zijn echtgenote baatten vanaf 1983 een succesvolle viswinkel uit in de Brabantse provinciestad Helmond. Verse, lijngevangen vis voor het oog van de klant in mootjes snijden, was daar al de basis van hun succes. In 2010, rond hun vijftigste, wilde het stel nog een keer het roer omgooien, het avontuur tegemoet. De viswinkel vond - ondanks de crisis - snel een koper, en de zoektocht kon beginnen. Amsterdam-Zuid bleek de perfecte plek voor hun droom: een eetwinkel waar je ter plekke kunt eten of lekkers kunt meenemen: laagdrempelig, vers en verfijnd. Na het succes van de eerste The Seafood Bar aan de van Baerlestraat vanaf 2012, volgde een tweede - veel grotere vestiging - aan het Spui in 2015. Een jaar later volgde een (inmiddels gesloten) viswinkel aan de Leidsestraat, een derde vestiging aan de Ferdinand Bolstraat en een Seafood Bar aan het Stationsplein in Utrecht in 2018. In 2021 opende - midden in corona - de eerste buitenlandse Seafood Bar, midden in het Londense Soho. En sinds eind 2023 is de zesde eetwinkel een feit, aan het Damrak in de Beurs van Berlage. En het einde van het avontuur lijkt nog niet in zicht. Zolang er zich kansen en mooie locaties voordoen, is een zevende opening niet uitgesloten. Maar nu eerst tijd voor de oester- en cocktailbar in de kelder van de Beurs van Berlage.
Cocktail & oesterbar
Even was het rustig aan het front, de afgelopen jaren stonden in het teken van weer opbouwen na corona - personeel vinden en binden - maar eind 2023 ontstond weer avontuur. Fleur: ‘Pepijn kwam met deze locatie, de voormalige Tony Chocolonely-winkel die op deze plek niet goed genoeg liep, en zag gelijk alle potentie.’ En? ‘Hij had het weer goed gezien’, glimlacht Fons. ‘Met gasten van de Beurs van Berlage, maar ook dichtbij de Bijenkorf en natuurlijk heel veel traffic. En dan komt er binnenkort ook nog een cocktail & oesterbar bij, in de kelder, met van die hippe vinyl DJ-meisjes erbij. Zelfs in januari, niet de drukste maand, zaten we steeds vol.’ En hij kan het weten, want Fons en zijn vrouw eten regelmatig in eigen zaak. ‘Dat gezellige, even een praatje maken. Vorige week nog, toen bleken hier Helmonders te zitten. Die wilden toch even kijken bij hun oude viswinkelier. Ik probeer zelf zo vaak mogelijk in alle zaken te zijn. Ook als gast, dat is belangrijk. Als ik ontdek dat het brood hier lekkerder smaakt dan in een andere vestiging, dan kaart ik dat aan. We gaan dan op zoek naar waar dat aan ligt. Niet alleen de vis, maar ook het brood moet overal zo lekker mogelijk zijn.’
Inmiddels gaan de gesprekken aan de keukentafel bij de De Visschers allang niet meer alleen over de zaak. De familie is gegroeid, en er zitten weer kleintjes aan de eettafel. Fons’ echtgenote werkt niet langer mee in de zaak, en ook dochter Eline heeft haar andere werk weer opgepakt. Fons, Fleur en Pepijn maken de dagelijkse dienst uit bij The Seafood Bar. Ze zien elkaar veel, en bellen nog vaker. Maar thuis is nu ook echt thuis. Hoewel zaak en familie naadloos in elkaar overvloeien, kost het ze geen enkele moeite om The Seafood Bar even te parkeren als het gezin samen is. ‘Ook wel zo gezond’, besluit De Visscher tevreden.
Wit, marmer, licht
De eerste Seafood Bar aan de Amsterdamse Van Baerlestraat kluste Fons de Visscher nog eigenhandig in elkaar. Dat was voor de 300 vierkante meter aan het Spui geen optie meer. De Visscher schakelde de hulp in van Michel Ruijgrok van ESTIDA, bureau voor interieurontwerp en conceptontwikkeling. Samen ontwikkelden ze een lichte, frisse uitstraling, met ook iets industrieels. Afgekapte ruwe muren, tegels, stalen kasten, witte stoelen, marmer. Stalen toogkasten, een marmeren bar en een bijzondere marmeren bak waarin de vis koel ligt. Het is nog steeds de basis van de interieurs van The Seafood Bar: de aandacht gaat naar het eten, het interieur moet zich voegen. ‘Verder wilde ik dat iedereen zich op z’n gemak zou kunnen voelen.’ Witte stoelen steken af tegen houten tafels, zonder kleden gedekt, en ook de verlichting is wit.’ Inmiddels doen de De Visschers de interieurs ook grotendeels zelf. Ideeën hebben ze zat, en zoon Pepijn blijkt naast sterk in vastgoed ook steengoed in interieurontwerp.
Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.