Veelzijdig vilt
Vilt is hot. Het is niet alleen praktisch maar ook erg decoratief. Het is de oervorm van de textielproductie, want het werd al gemaakt voordat weven en breien zijn uitgevonden. Wat is vilt precies? Vilt is de overkoepelende naam voor textiel dat niet is gesponnen en geweven. We noemen het daarom ook wel non-woven materiaal. Tipje van de sluier: het hoeft niet per se van wol te worden gemaakt.
Het is een misverstand dat vilt alleen van wol kan worden gemaakt. Het is mogelijk om van alle natuurlijke grondstoffen waar vezels van gemaakt kunnen worden, ook vilt te produceren. Dat geldt zeker in eerste instantie voor wol, maar bijvoorbeeld ook voor hennep of vlas en zelfs bamboe. Maar hoe ontstaat uit die natuurlijke vezels nu ineens een vilten product? We onderscheiden twee manieren om dit materiaal te produceren: nat vilten en naald vilten.
Machinale productie
Bij de techniek naaldvilten wordt een droog pakket wol stelselmatig doorprikt met een of meerdere speciale viltnaalden. De weerhaken die aan deze naalden zitten duwen de wollen vezels aan elkaar vast. Zo wordt het vilt steeds hechter en dichter. Dankzij deze techniek kunnen allerlei speelse kleuren en vormen worden gemaakt. Of worden dikke vezelmatten geproduceerd die met behulp van naalden in elkaar worden gedrukt, vandaar de naam naaldvilt. Naaldvilt heeft als belangrijk voordeel dat het door het gebruik van naaldrollen eenvoudig machinaal geproduceerd kan worden.
Press
De toepassingsmogelijkheden van vilt zijn dankzij de goede eigenschappen van het materiaal enorm breed. Denk maar aan de mode: jassen, tassen, hoeden en nog veel meer. Ook in de meubelindustrie en interieurbouw zijn legio voorbeelden te vinden, helemaal van deze tijd. Zo staan gecomprimeerde 'dekens' van naaldvilt, vervaardigd uit PET-flessen aan de basis voor de productie van de Press stoel, een nieuw model in de collectie 2018 van Satelliet Meubelen.
Verrassend effect
Wie zelf ooit een lapje vilt heeft gemaakt, weet hoe bijzonder én bewerkelijk het procedé van nat vilten is. Plukjes wol worden vochtig gemaakt en al dan niet met stoom stevig op elkaar gewreven en geperst. Hierbij worden de geschubde wolvezels in elkaar gedrukt en ontstaat een typisch en verrassend effect: de vezels blijven aan elkaar haken en klitten. Wanneer de vezelmassa vervolgens droogt, gaat het ook krimpen. Met als gevolg dat het vilt nog compacter wordt en steviger aan gaat voelen. Vergelijk het maar met een wollen kledingstuk dat je te heet wast.
PET-flessen
Veel vilt wordt nog altijd van wol gemaakt. Maar het moderne vilt wordt steeds populairder, bijvoorbeeld vanwege de stevigheid. Er worden bijvoorbeeld synthetische vezels gebruikt. Zo zijn er tegenwoordig goede technieken om PET-flessen om te smelten tot bruikbare vezels. Dit zorgt er tijdens het productieproces voor dat het vilt tot één massa wordt samengedrukt, waarbij het oppervlak toch zijn vezelachtige structuur behoudt.
Voordelen van vilt
- Geluidsabsorberend
- Slijtvast
- Comfortabel
- Decoratief
- Duurzaam