Bij de hand
In de rubriek Goeie gasten delen ondernemers en liefhebbers hun persoonlijke kijk op gastvrijheid. Deze editie: Maarten…
De klantreis in de wereld van eten, drinken en slapen ondergaat een rigoureuze metamorfose. De wereldwijde lockdown geeft het laatste zetje. Het einde van b2b en b2c staat voor de deur. Maak je klaar voor b2me: op het juiste moment en de gewenste plek voorzien in de behoefte van professional én consument.
Onder druk wordt alles vloeibaar. En dat hebben we dit jaar zeker gezien. Alle heilige huisjes in de foodservice en hospitality-industrie lijken te verdwijnen als ‘smog voor de Mount Everest’. Fabrikanten leveren ineens direct aan consumenten en horecaondernemers gaan nu massaal bezorgen. De normaal gesloten bolwerken van groothandels staan wagenwijd open voor de reguliere horecagast. Exclusiviteit zit niet meer vast aan locaties en momenten. Alle producten en diensten zijn voor iedereen bereikbaar.
Maar wie goed kijkt, weet: dit is al langer aan de gang. De lockdown door de coronapandemie geeft vooral dat laatste zetje. Want de brave burger ziet al jaren kansen om te ondernemen. Airbnb werd de grootste hotelketen van de wereld, thuisafgehaald.nl snoept marktaandeel weg en iedere hobbykok kan een thuisrestaurant beginnen. Als je ruimte hebt kun je die online verhuren, of het nu om te slapen, eten of vergaderen is. Nu wij eenmaal hebben geroken aan lokaal ondernemerschap is het moeilijk om dat los te laten. Waarom zou jij als horecaprofessional niet verbreden in je dienstverlening in jouw buurt? Durf het gevecht met de supermarkt aan te gaan en claim je buurtfunctie!
Niet alles wat we in Barcelona, London, Amsterdam zien, werkt in jouw omgeving. Als je jouw gasten echt begrijpt weet jij de juiste keuzes te maken. Laat je niet afleiden door alle trendwatchers, conceptgoeroes en grote merken. Gebruik je gezonde ondernemersverstand en durf te kiezen.
Want: wie kiest wordt zelf gekozen. Laat het merkencircus maar aan de supermarkt over. Laat merken voor jou werken en niet andersom. Waar we in de horeca jarenlang massaal gehoorzaam zijn geweest en er conceptuele eenheidsworsten zijn ontstaan, is nu het moment aangebroken waar we echt het onderscheid kunnen maken.
Makkelijk is dat niet altijd. Soms zie je door alle merken het concept niet meer. Maar als jij jouw doelgroep duidelijk omschrijft, weet je ook welke merken daar het beste bij passen. Zeker in tijden van crisis zijn de juiste partners cruciaal. Wie stond er meteen voor jou klaar en welke leverancier denkt echt op de lange termijn met jou mee? Want het moment lijkt nú! De horeca staat plotsklaps helemaal centraal in de samenleving en kan dé ‘social hub’ worden waar we al jaren over schrijven. Retail en horeca gaan een gezond huwelijk tegemoet. De b2meconomy brengt vraag en aanbod bij elkaar en breekt mogelijkheden open.
In de b2me-conomy staan de consument én de professional centraal. We nemen afscheid van b2b- en b2c-denken. Samen vormen we het nieuwe hospitalitylandschap waar we kunnen bouwen aan adaptieve concepten die zowel off- als online prominent aanwezig zijn. De horecaondernemer die zijn eigen fysieke winkel én webshop gaat beginnen, het vijfsterrenhotel dat een werkplek voor lokale professionals wordt, de lokale specialist die een stapje naar voren doet en de supermarkten die in een razend tempo stappen in de foodservice blijven maken. De weg naar 2022 zit vol onzekerheden. Maar óók vol kansen. Blijf ze zien en besef je: onze branche bestaat al sinds mensenheugenis en juist deze crisis bewijst de waarde eens te meer…