Design District 2024: kunst en collabs

Satelliet Originals - met een uitgesproken stand en dito programma aanwezig op de 21ste editie van Design District in de iconische Van Nelle Fabriek - draait om karakter, gevoel, emotie én kenmerkt zich door een 'touch of hospitality'. Be an original is het kernachtige merkstatement dat staat voor onvoorwaardelijk jezelf zijn. De nieuwste collecties en de visie van het merk zijn vertaald naar een opvallende presentatie. Extra beurshighlight: de collab met de eigenzinnige Toshy.

Toshy x Satelliet Originals

Satelliet Originals laat zich inspireren door unieke talenten met originele verhalen. De (inter)nationale kunstenaar en designer Toshy is de belichaming van het merkstatement en een bron van inspiratie. In het kader van de collab verzorgde hij op de stand een creatieve ‘live painting’ sessie. De iconische Chester-stoel van designer Elise Luttik diende als canvas voor Toshy’s Originals concept: You & Me.

Authentiek en origineel

‘You & Me draait om het erkennen en waarderen van de unieke individualiteit,’ vertelt Toshy enthousiast. ‘De interactie tussen verschillende individuen zorgt voor inspiratie en verbinding. Door dicht bij jezelf te blijven en daarmee authentiek en origineel te zijn, toon je jouw ware karakter en maak je het verschil. Het You & Me-concept van Toshy sluit aan op de brandmessage van Satelliet Originals: Be an original.’ Tijdens de live painting schilderde Toshy herhaaldelijk het woord ‘You’ en één keer het woord ‘Me’ op de Chester. ‘Dit kunstwerk illustreert dat een stoel functioneel is op zichzelf (Me), maar zijn verbindende waarde krijgt wanneer er een tweede stoel bij komt en interactie ontstaat met You. That’s the touch of hospitality die zo kenmerkend is voor Satelliet Originals.’

Communiceren met streetart

Naast de live painting voor alle bezoekers verzorgde Toshy een exclusieve presentatie voor genodigden en nam het selecte gezelschap mee op een inspirerende reis door zijn unieke, artistieke wereld. Het leest als een jongensboek: ‘Van underground graffiti-spuiter tot invloedrijk lifestyle merk.’ Zijn verhaal begint in 1985, geïnspireerd door de documentaire Style Wars in New York besloot hij om de openbare omgeving te gebruiken als zijn canvas. Met illegaal verkregen spuitbussen tagde en beschilderde hij blinde muren. Een middel om territorium af te bakenen en zijn rebelse kant de vrije loop te geven. ‘Graffiti was voor mij niet alleen een vorm van streetart, ik gebruikte de muur als middel om te communiceren.’

Van Trash tot King

De naam Toshy, betekent ‘puinhoop’ in straattaal en weerspiegelt zijn achtergrond en creatieve stijl. Toshy’s werk is doordrenkt met boodschappen en humor, geïnspireerd door de kleurrijke subculturen van de jaren '80 en iconische kunstenaars zoals Keith Haring. ‘Ook het werk van fotografen zoals Peter Lindbergh en Helmut Newton, en kunstenaars zoals Jeff Koons en diens muze Cicciolina die mensen weten te verbazen, zijn een eindeloze bron van inspiratie.’

Graffiti werd mainstream en Toshy kreeg officiële opdrachten. ‘Daardoor miste ik de oorspronkelijke charme van mijn werk en de spanning van het stiekem, illegaal werken in het holst van de nacht.’ De reclamewereld bood een nieuwe uitlaatklep. Voor zijn vrije kunstwerken liet Toshy zich inspireren door de popcultuur met iconen als Madonna, George Michael en Michael Jackson. Streetart kunstwerken werden getransformeerd tot abstracte kunstwerken met een diepere betekenis. Persoonlijke tekst en een boodschap werden zijn handelsmerk. Toshy iconiseert ‘gewone’ mensen en gebruikt symbolen als een anker, hart en bloem om anderen te motiveren de highlights in hun leven te omarmen. Met ‘Love Now’ en ‘Connecting hearts’ brengt hij een universele boodschap van liefde en verbondenheid. Toshy’s werk blijft evolueren, maar hij is trouw aan zijn core: een creatieve, rebelse geest die verhalen vertelt via kunst.

Wat zagen we nog meer?

Enkele highlights op Design District: kleurrijke en experimentele ontwerpen. De vakbeurs in Rotterdam laat kleurrijke trends zien en bracht een frisse en levendige sfeer. Bezoekers werden ondergedompeld in een palet dat varieerde van felle tinten tot pastelkleuren, met een bijzondere hint naar retro schakeringen zoals neon roze en veel geel. Deze kleuren zorgden voor een energieke en speelse sfeer.

Naast kleur is er een sterk spel te zien geweest met dessins en vormen. Ontwerpers experimenteren met diverse patronen en speelse vormen, waardoor elk object een uniek karakter krijgt. Ook natuurlijke materialen zoals hout, wol en vilt worden veelvuldig toegepast en geven een gevoel van warmte en authenticiteit. Ook lag de focus in de designs op geluid en ontprikkeling. Niet alleen door wandpanelen, maar ook door het integreren van geluiddempende elementen in bijvoorbeeld lampen. Deze innovaties dragen bij aan een rustige en serene omgeving.

Een opvallend visueel element is het ‘framen’ van objecten. Dit werd op verschillende manieren zichtbaar: in het gebruik van biezen en buizen om stoffen te omlijsten. Dat wat geframed, gekaderd is zorgt voor een gevoel van houvast en structuur.

Meer zien van Satelliet Originals x Toshy? Check de inspirerende aftermovie hieronder.

Wil je meer over beurzen en events automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen: