nhow Amsterdam RAI: meest instagrammable hotel van Europa
De basis voor deze wereldplek is de ‘taartpunt’, een referentie naar de driehoekige postzegel waarop het staat. Architectenbureau OMA plaatste op een onmogelijk stukje grond tussen de RAI en het treinstation, drie taartpunten dwars op elkaar, bovenop een glazen sokkel. Het Signaal, de zestig meter hoge totempaal met advertenties op het voorplein van de RAI, vormde de inspiratiebron. Binnen fungeren de driehoekspunten als wijzers van een kompas, de windrichtingen aangevend en daarmee de handel die Amsterdam al eeuwen drijft met ‘de oost, de west en de zuid’.
Al in de lobby - met een vloer vol kunst en kleur - raak je ondergedompeld in de duizelingwekkende creativiteit van het nhow-concept. Om - eenmaal uitgeslapen en wel - in het ontbijtrestaurant niets dan kalmte en zen te ervaren. In de rug gedekt door typisch Hollandse tulpenvelden, wrijven de hotelgasten hier de slaap uit de ogen met een adembenemend uitzicht op de stad. “De ambiance is bijzonder, het licht is prachtig. Ik heb nooit eerder meegemaakt dat de sfeer tijdens het ontbijt zo intens ontspannen is als in dit hotel”, stelt general manager Hermann Spatt.
De nhow-formule van de NH Hotel Group is ‘not your average design hotel’. Sterker nog, elk nhow-hotel ademt een totaal eigen sfeer, geworteld in de lokale creatieve scène. De eerste nhow die in 2006 het levenslicht zag in Milaan - een zorgvuldig geregisseerd experiment - baande de weg vrij voor ‘broers en zussen’ in Berlijn, Londen, Rotterdam, Marseille en sinds dit voorjaar Amsterdam. Hotels in Rome, Frankfurt, Brussel, Lima, Santiago de Chili en Hamburg staan op de rol. nhow Milaan bruist van glamour en fashion, Berlijn huisvest een top-muziekstudio in een van de suites. Het geheim van dit bijzondere recept? Spatt, dankzij een succesvolle opening in Berlijn, en het managen van nhow Rotterdam en nhow London in de pre-opening fase, ook wel ‘Mr. nhow’ genoemd, verklapt het. “Het is een bijzondere mix tussen strakke regie en absolute vrijheid.”
Hij doelt op de grootmeester, het creatieve brein Enrique Tellechea van het Spaanse merkenadviesbureau The Null, dat met zijn onderzoek naar de lokale context voor elk nieuwe nhow-hotel de creatieve blauwdruk neerlegt. Tellechea’s boek is leidend, daarin is nhow ‘bijbelvast’, maar in de uitvoering krijgt elk hotel veel vrijheid. In Amsterdam schoven de bureaus Next en MVSA aan voor het interieur, aangestuurd door Fernando Lecanda Ispizua, projectmanager vanuit het hoofdkantoor. Hier eet je in Amsterdam gebakken taartjes, geniet je van de kunsten van lokale dj’s en ontbijt je tussen de tulpen. Ze bloeien op een enorm wandpaneel om de centrale kolom in het ontbijtrestaurant dat zich opkrult naar het plafond. Net zoals echte natuur laat ook deze botanische explosie zich niet beknotten. De florale print duikt zelfs op in de velours bekleding van de stoelen, naast meubels in zachtgroen en kobaltblauw. “Binnen zo’n ultra-creatief concept is balans het codewoord, je wilt je gasten ‘bedwelmen’ zonder dat ze verloren raken. nhow Amsterdam RAI is zó goed gelukt, ‘happiness in harmony’.” Niet voor niets sleepte dit hotel al binnen een maand na opening de titel ‘meest instagrammable hotel van Europa’ in de wacht...