Sligro inspireert horeca met inspiratielab ZiN
De Belgische Koningin Mathilde opende tijdens het staatsbezoek in november 2016 het spiksplinternieuwe lab. De prachtig ingerichte evenementenlocatie moet horecaondernemers uit het hele land trekken om inspiratie op te doen voor de eigen onderneming.
‘Wij vinden het als marktleider in de foodservice erg belangrijk dat het goed blijft gaan met onze klanten. Daarvoor is het nodig dat je af en toe kritisch naar je eigen zaak kijkt én naar de wereld om je heen. Omdat het vaak ook hard werken is, komen ondernemers daar soms niet aan toe. Daar willen wij ze met ons inspiratielab graag bij helpen’, zegt Koen Slippens, CEO van Sligro Food Group.
Inmiddels is ZiN volop in bedrijf en worden in het lab trainingen, workshops, seminars en presentaties gegeven over horecagerelateerde zaken. ‘Wij volgen in eerste instantie de levenscyclus van de onderneming. Van starters tot aan de bedrijfsoverdracht. We hebben denk ik voor iedereen een interessant programma te bieden. Zo hebben wij bijvoorbeeld de Horeca-APK ontwikkeld. Dat is een test voor ondernemers om te kijken hoe ze het doen. Hoe scoor je financieel, op het gebied van menucalculatie en warenkennis? We steken op die manier echt de thermometer in de onderneming’, zegt Slippens. Volgens de CEO is het voor iedere horecaondernemer goed om eens te doen. ‘Vaak begin je heel enthousiast en werk je jezelf met veel plezier een slag in de rondte. Maar wanneer het leven zijn loop neemt, je wellicht getrouwd bent en kinderen krijgt, komen de zaken toch een beetje anders te liggen. Je moet dan wel systemen hebben ontwikkeld om je bedrijf goed te kunnen leiden. Soms ontbreken die.’
De tekst gaat verder onder de foto
‘Maar ook voor starters hebben wij een goed pakket in huis. Hoe vaak ik wel niet mensen ben tegengekomen met een goed idee, die ik dan vervolgens een jaar later weer spreek. Dan blijkt het er toch niet van gekomen te zijn. Bijvoorbeeld omdat ze bij de bank geen financiering hebben gekregen. Het idee is dan wel goed, maar het plan dat ze inleveren is onvoldoende in de ogen van de bank. Wij kunnen daarbij helpen en eventueel andere routes laten zien’, zegt Slippens.
Platform voor verbinding
Het enthousiasme van Koen Slippens voor het inspiratielab ZiN werkt aanstekelijk. ‘Nou, we hebben er dan ook hard aan gewerkt. We willen echt dat het een platform wordt waar wij niet alleen veel kennis delen en aanbieden maar waar ook de ondernemers met elkaar in contact komen en veel van elkaar leren, samen weten we veel meer dan alleen. Dat zie je nu al gebeuren. Zo maken wij een blog waar onder de berichten steeds vaker gereageerd wordt door ondernemers die hebben deelgenomen aan een van de workshops. Dat vind ik mooi om te zien’, zegt Slippens.
Voor Slippens is het maken van die onderlinge verbindingen net zo belangrijk als het workshopprogramma zelf. ‘Helemaal klaar ben je dan ook nooit met zo’n inspiratielab. Nu zijn we bijvoorbeeld nog erg druk om het trainingencurriculum te perfectioneren. Daarvoor gaan we zelf dus ook op zoek naar verbindingen en partners. Je moet het zelf ook doen.’ Zo kwam Sligro voor de inrichting van ZiN uiteindelijk bij Satelliet Meubelen en de partners van Satelliet in Inspirium » terecht. ‘Ik ben in Breda in de showroom geweest, dat vond ik bijzonder inspirerend. Natuurlijk hebben wij ook onze eigen meubellijn. Maar ik vind dat de Satelliet-collectie dat prima aanvult en bovendien biedt de samenwerking met Satelliet deelnemers bij ons veel inspiratie.’
De tekst gaat verder onder de foto
Maar verbindingen of niet, uiteindelijk gaat het natuurlijk ook echt om de knikkers. ‘Ik durf wel te stellen dat wij in staat zijn om bij de meeste ondernemers serieus meer omzet en rendement te genereren, simpelweg door het doorlichten en aanpassen van werkprocessen.’
Vinger aan de pols
De opening van het inspiratielab biedt Sligro zelf ook een goede vinger aan de pols in de markt. ‘Het is tegenwoordig belangrijker dan ooit dat je als horecaondernemer een verhaal vertelt. De sfeer waarin je het brengt bepaalt voor een groot deel het succes. Uiteraard zitten daar ook grenzen aan. Single issue zaken kunnen bijvoorbeeld goed in grote steden, maar op andere plekken zouden die weer niet werken. Is er niet iets dat we de komende tijd als verandering op het bord kunnen verwachten? ‘Ik denk dat de komende jaren de aandacht voor groente op het bord steeds groter wordt. Dat heeft zowel een duurzaam karakter als een kostentechnische kant. Milieu, gezondheid, dierenwelzijn, rendement en smaak gaan hand in hand dus. En in ons lab heb ik koks dingen met groente zien doen waar je in positieve zin van schrikt. Zo smakelijk. Ik denk dat wij als horeca jarenlang veel te weinig aandacht hebben geschonken aan de groente op ons bord’, besluit Slippens.