Stadshaven Brouwerij: B(r)ouwen aan de haven

Wanneer je het havengebied van Rotterdam binnenrijdt, is dat niet per se de plek waar je een hippe horecalocatie verwacht. Tot je ineens op een van de gevels van de gigantische industriële panden Stadshaven Brouwerij ziet staan. Hier heeft ondernemer Harm van Deuren zijn droom verwezenlijkt en een craftbierbrouwerij met gastropub geopend. Bij binnenkomst is meteen duidelijk dat hier iets bijzonders gebeurt. In één lange lijn kijk je door het pand naar achteren en krijg je direct wat mee van de bar, verschillende zitgedeeltes, een open keuken en de bombastische brouwinstallaties op de achtergrond.

Ook Harm geeft toe nog dagelijks onder de indruk te zijn van het pand. “Ik had het bijna niet gedaan. Dit gebouw is een oude fruitloods en alle ramen en karakteristieke elementen van het pand zaten verstopt achter lelijk plaatmateriaal. Pas toen we oude archieffoto’s zagen van hoe het er vroeger uitzag, zijn we met de mensen van Havenbedrijf Rotterdam gaan kijken wat er achter al die lelijkheid schuilging. Toen was ik verkocht.”

Ultieme combinatie

Wat opvalt is dat niet alleen het pand zelf groot is. Ook de brouwerij is van fors formaat. Harm beaamt dat dit inderdaad niet standaard is voor een beginnend biermerk. “We zijn nu de op één na grootste craftbierbrouwerij van Nederland. Om op te vallen tussen al die andere 600 craftbierbrouwerijen in Nederland moet je het anders doen. Ik denk dat we hier wel een ‘statement’ mee maken. Daarnaast zitten er ook veel voordelen aan het brouwen in grote volumes. Neem bijvoorbeeld kwaliteit en prijs”, zegt Harm. Toch is het niet alleen de grootte van de brouwerij waar Stadshaven Brouwerij zich mee onderscheidt.
 

“De wisselwerking tussen horeca en brouwerij draagt bij aan een sterke beleving.”


Harm zit al heel lang in de bierwereld en heeft zich voor dit concept laten inspireren door Amerika. “Vooral in de omgeving van Portland en San Diego vind je veel craftbierbrouwerijen met eigen horeca”, vertelt hij. “Die zitten soms in ‘the middle of nowhere’, maar mensen gaan er specifiek naartoe voor de combinatie. De wisselwerking tussen horeca en brouwerij draagt namelijk bij aan een sterke beleving. Op die manier creëer je merkambassadeurs en dat werkt als een hefboom voor het bekendmaken van je merk, wat anders een stuk moeilijker is. Dat wilde ik hier ook, en in Nederland werd het nog niet op dit niveau gedaan.”

De tekst gaat verder onder de fotogalerij

Duurzaamheid als ambitie

Dat Harm graag een stapje verder gaat, blijkt ook uit de rol die duurzaamheid speelt. Het is een hele lijst aan initiatieven en oplossingen. Het doel: zo lokaal, circulair en energiezuinig mogelijk te werk gaan. “Stap één  is natuurlijk de brouwerij zelf. We hebben de leverancier uitgezocht op circulaire oplossingen die zij verwerkt hebben in hun opzet. Maar dat kan iedereen bij wijze van spreken kopen. Onze vraag: kunnen we die lat nog hoger leggen? Zo zijn we samen met de organisatie Rainmaker een pilot gestart om proceswater op zo’n manier te filteren dat je het weer zou kunnen gebruiken als brouwwater. Met een ondernemer uit Schiedam zijn we nu het idee aan het uitwerken om afgeschreven accu’s van elektrische scooters te gaan gebruiken voor het opslaan van de energie die we winnen met de 1.700 zonnepanelen die op ons dak liggen. Het zijn een paar voorbeelden, maar er is zo veel mogelijk!”, zegt Harm trots.

Verzin het maar

De ‘Fearless’ bieren van Stadshaven Brouwerij vormen de basis van de gastropub, zowel qua aanbod als interieur, zo vertelt Harm: “We koken zoveel mogelijk met bier, maar we hebben bijvoorbeeld ook een prachtig gerecht met een geglaceerde octopustentakel, die past bij de ‘Kraken Pub’. Het is een van meerdere ruimtes die geïnspireerd is op één van onze bieren. Je herkent duidelijk de kleuren en details van de labels terug in het interieur.” Het idee van de verschillende ruimtes was essentieel volgens Harm. “Je hebt hier te maken met een gigantische hoge, open ruimte van 50.000 kubieke meter. Je wil toch een vorm van knusheid creëren midden in het geweld van de brouwerij. Daarom hebben we ook nog de ‘Diner’, de ‘Club’ en de ‘Brewery Tables’. Het is gaaf om te zien dat gasten op een heel natuurlijke wijze gebruik maken van de ruimtes zoals we ze bedoeld hebben. Zo leent de Diner zich heel goed voor een 3-gangen-diner, en wordt er in de Club meer geborreld met een snack. Alles kan overal, het is maar net wat de gast wil.”

Hij vertelt verder: “De indeling van de zaak met verschillende zitjes hebben we helemaal ingetekend als een soort zwart-witplaat. We hebben daarna Rein Rambaldo van De Horeca Fabriek gevraagd het ‘in te kleuren’ op basis van onze bierlabels. Vanaf dit punt hebben we gezegd ‘go wild’, en dat heeft hij gedaan”, zegt Harm lachend. “Een van de dingen die ik goed kan, is weten wat ik niet goed kan. Ik zou dit niet kunnen verzinnen. We hebben Rein de uitdaging gegeven - we hebben hem heel bewust gekozen - en dus volgen we hem ook in zijn ideeën. We hebben nergens concessies gedaan en daar ben ik achteraf heel blij om.”

Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen: