Avans OpenX: het bewijs dat fysieke ruimte de kwaliteit van samenwerken verhoogt

OpenX zit sinds de opening een jaar geleden elke dag vol. Studenten, medewerkers en gasten weten de verbindingsplek van Avans Hogeschool goed te vinden, als ze al een plekje kunnen bemachtigen. Vera Groenen van Avans over het succes van een innovatief concept.

Ambitieus project

Het is precies een jaar geleden dat OpenX de deuren voor het eerst opende, in oktober 2023. Aan de Hogeschoollaan in Breda transformeerde Avans het open leercentrum Xplora tot een in huis ontwikkeld en innovatief concept: dat van OpenX. Vera Groenen, projectleider Vastgoed & Huisvesting bij Avans Hogeschool in Breda, was als spil in het web betrokken bij de totstandkoming van deze ambitieuze verbindingsplek. Verdeeld over drie verdiepingen en 5500 vierkante meter in een rondgevormd bouwdeel met veel glas in de gevel, is het sindsdien dringen geblazen voor een plekje. ‘Studenten lopen steevast als eerste OpenX binnen, om elkaar te ontmoeten, voor koffie, iets te eten of om samen te werken aan een project. De verschillende opleidingsafdelingen van Avans, die verdeeld over 13 locaties werken, kunnen een van de ruimtes reserveren voor hun bijeenkomst, college of inspiratiesessie.’ Maar dat kan niet zomaar, benadrukt Groenen. ‘We hebben hier een prachtige evenementenzaal, die wil iedereen wel elke dag gebruiken. Daarvoor moeten ze wel een aanvraag doen. Alleen verzoeken die passen binnen het ambitieuze concept van OpenX maken kans op een bevestiging’, vertelt Groenen.

Merkbeleving

De spreekwoordelijke rode loper ligt dan ook elke dag uitgerold klaar, aan alles is gedacht: van comfortabel en gratis parkeren, tot de mooiste merken, een bioscoop, gezellige terrassen, horeca, luxe powder rooms… Niets is aan het toeval overgelaten, benadrukt Sydney Koster, senior retail designmanager bij Unibail-Rodamco-Westfield. “Onze ambitie is: elk merk de ‘Hero of the Mall’ laten zijn.” Het werkt aanstekelijk. Of het nu gaat om Victoria’s Secret of Hunkemöller, Tommy Hilfiger of Polestar: ze shinen, van de gevel tot in de kleedkamers. Daartoe biedt het gebouw, met de golvend gevormde gevel naar ontwerp van architect Roberto Meyer ook alle mogelijkheid. “De gevels zijn hoog en regels zoals in binnensteden gelden hier niet. We zijn onze eigen welstandscommissie. Merkbeleving staat centraal.”

Alles op de schop

De basis voor OpenX werd gelegd net na de Corona-periode. ‘Het concept Xplora was van 2016, toen hadden studenten nog geen laptops. Tijden veranderen, iedereen bracht ineens zijn eigen device mee, de vaste computers verdwenen. Het meubilair bleef echter al die jaren hetzelfde.’ De pandemie gooide alles op de schop. ‘Toen hadden we grote open ruimtes nodig waar veel studenten gelijktijdig op anderhalve meter afstand toch onderwijs konden krijgen, zo veranderde de inrichting van Xplora naar tentamenopstellingen met meer dan 1,5 meter afstand tussen de tafels. Er waren plannen om Xplora te renoveren, maar niet concreet.’ Toen die anderhalve meter afstand niet meer nodig was, bracht Avans weer wat gezelligheid terug met grote tafels maar het was toch vooral functioneel, erkent Groenen. ‘Avans besloot het rigoureus aan te pakken. De wereld was inmiddels veranderd, en de huidige opgaven in de maatschappij vragen om interdisciplinaire oplossingen en samenwerkingen. Twee collega’s, Mario van Rijn en René van der Burgh - innovatieregisseurs binnen het onderwijs - adviseerden het College van Bestuur om het over een andere boeg te gooien. Zij wisten het bestuur ervan te overtuigen dat je interdisciplinair samenwerken - ook fysiek - een plek kunt geven.’ Bijna alle dertien afdelingen hadden hier oren naar, maar als aan alle wensen was voldaan, hadden Groenen en haar collega’s het tienvoudige aan vierkante meters kunnen vullen. In plaats daarvan is gekeken naar ruimtes die door verschillende afdelingen gebruikt kunnen worden en die uitnodigen tot kruisbestuiving. Zo zijn er naast vrije studieplekken, samenwerkplekken, de baristabar, het restaurant en de evenementenlocatie ook vijf themakamers.

Tekst gaat verder onder de fotogalerij

Paradepaardje

Volgens Vera Groenen en Edith Kusters, die vanuit projectinrichter Ahrend aanschoof om het bouwontwerp van Rienks Architects door te vertalen naar het interieur, zijn die themakamers echt het paradepaardje. Deze kamers laten zien wat er gebeurt in de wereld. De cultuurkamer gaat over onze culturele diversiteit. Een unieke wandprint nodig uit tot inspiratie en discussie. En dat geldt ook in de kamer met als thema ‘Beyond Earth’ met een sci-fi achtige sfeer, ronde vormen en voorbeelden van innovatieve oplossingen die al kunnen maar nog niet bestaan: zoals water opwekken in de woestijn door middel van het onttrekken van vocht uit de lucht met zonnepanelen. De kamers zijn er ook om uit te dagen, te prikkelen, te dromen en niet langer in beperkingen te denken. Het gebouw werd eerst behoorlijk gestript: er kwam een directe verbinding tussen de drie verdiepingen en de loshangende verdiepingsvloeren zijn benadrukt in het lichte ontwerp. Dankzij toevoegingen zoals houten lambriseringen en vloertegels is het nu vooral genieten van de hoge, open ruimte langs de glazen gevel, en is de akoestiek enorm verbeterd. Het kleurenschema ging ook op de schop. ‘Xplora was best donker, met een hoofdrol voor primaire kleuren: blauw, rood maar ook oranje. Nu is het veel lichter, en ook veel witter’, licht Edith Kusters toe. ‘Een hoofdrol is weggelegd voor de kleur groen, tactiele maar onderhoudsvrije stoffen, en ook veel groen in de vorm van moswanden en planten. ‘Het is echt wel een trend, niet alleen in de kantorenmarkt maar ook scholen, om groen toe te passen. Dat werkt stressverlagend en creativiteit verhogend. Omdat hier veel jonge mensen komen, is daarnaast gekozen voor accentkleuren zoals geel en warm terra die zorgen voor pit en afwisseling.’

Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerde artikelen: