Novum: duurzaam en innovatief restaurant op Wageningen campus
Een lange trap leidt naar een modern en licht gebouw, transparant dankzij de glazen wanden rondom. Eenmaal binnen zijn er - naast aantal gesloten volumes - vooral ruimtes die in open verbinding met elkaar staan. Links leidt een pad langs een vide met zicht op de breakout rooms van het ontmoetingscentrum. Vanaf de wand erboven hebben alle rectores magnifici die de Wageningen University & Research sinds 1876 heeft gekend vanaf hun geschilderde portret mooi zicht op Faculty Club Novum, het restaurant van Omnia.
“Faculty Club Novum is iets nieuws op de campus, aanvullend en bijzonder”, stelt Omniamanager Chris van Kreij. “Op de campus zijn verschillende bedrijfsrestaurants en studentenvoorzieningen. Maar een restaurant zoals dit was er niet, een dialoogcentrum evenmin.” Voor congressen en symposia moesten zowel de universiteit als de bedrijven op Wageningen Campus, zoals Unilever en FrieslandCampina, vaak uitwijken naar externe locaties. Een gemiste kans, licht Van Kreij toe, een ontmoetingscentrum zou niet alleen kunnen voorzien in het faciliteren van academische functies - promoties, inauguraties, diploma-uitreikingen - maar ook symposia, congressen en zelfs lunchconcerten en TEDtalks. Ook van externe partijen, zolang ze maar aansluiten bij Agrofood en Lifescience, de domeinen van de WUR.”
Groen & CO2-neutraal
Inmiddels staat het er, in een pand van architect Erik van Eck van architectenbureau BroekBakema. “Het gebouw is ontworpen met het oog op dialoog en ontmoeting. “De grote zaal heeft een U-vormige tribune waardoor iedereen elkaar kan zien, en met een uitstekende akoestiek”, zegt Van Kreij. Omnia is bovendien duurzaam: gasvrij, voorzien van groene stroom en CO2-neutraal. Het dak van Omnia is volledig bedekt met sedum en de omliggende natte natuurtuin, een ontwerp van WUR-onderzoeker Wieger Wamelink, draagt bij aan biodiversiteit.
Faculty Club Novum, met een terras op palen boven de natuurtuin, draagt het gedachtegoed van Omnia uit. Direct in het oog springend bij binnenkomst is ‘het tuintje’ in het midden: een enorme plantenbak met groen en zelfs boompjes, waartegen houten lambriseringen zijn geplaatst die zorgen voor rondzitjes aan de ene en een lange bank aan de andere kant. Van Kreij: “Zo zit je nooit verloren in de ruimte. We hebben bij Novum plek voor 64 personen. Maar ook als het eens rustig is, zit je toch altijd gezellig.” En dat komt ook zeker door het warme interieur, het gebruik van hout, de ronde bar, de gebloemde en groene stoffen en de gestoffeerde panelen aan het plafond voor een rustige akoestiek.
We doen ons best om er vooral één geheel van te maken, ook als een soort ecosysteem.
Eén geheel
De door ontwerpbureau ESTIDA - verantwoordelijk voor het interieur van Faculty Club Novum - getekende kastenwand, is gevuld met pentekeningen over planten en voeding uit de rijke collectie van de universiteit en de bijzondere gipsmodellen van groenten, uitgeleend door museum Sow to Grow in Enkhuizen. Ook de groenten op het menu spreken tot de verbeelding. De opdracht waar de chefkok van Hutten Catering mee aan de gang is gegaan: lekker en duurzaam, met zo veel mogelijk lokale ingrediënten of van de proefboerderijen van de universiteit. En met aandacht voor de eiwittransitie, naar meer plantaardig eten. Seizoensgroenten ondergaan in de keuken van Novum een keur aan authentieke bereidingen: pekelen, roken, grillen, roosteren en fermenteren. Kooktechnieken die volgens de chefkok meer smaakdiepte geven aan de groenten. “En als hier op de campus startups werken aan interessante innovaties met bijvoorbeeld algen of kweekvlees, dan dragen we dat ook aan bij de chefkok.”
Hoewel met zeer veel mate, staat hier en daar ook iets dierlijks op de kaart: rundvlees, scheermessen, geitenkaas maar mogelijk ook krekels. Want, zo verduidelijkt Van Kreij, in een kringlooplandbouw hebben ook dieren een plek en is er dus plek voor zo nu en dan een eitje of een stukje vlees. “Het menu is ook een conversation piece, bedoeld voor gesprek aan tafel.” Openheid en dialoog zijn juíst belangrijk in een onderwijsomgeving. “Ik snap heel goed dat studenten hier niet elke dag komen lunchen, dat is misschien wat te kostbaar. Maar het kan wel, en we doen ook banqueting bij de diploma-uitreikingen en symposia. Alles staat tenslotte in het teken van uitwisseling en interactie.” Innovatie is tenslotte ook te vinden in de organisatie zelf. Hoewel verschillende organisaties werken in Omnia - van schoonmaak, catering tot WUR - ‘voor de gast zijn we allemaal van Omnia’. “We doen ons best om er ook vooral één geheel van te maken, ook als een soort ecosysteem. Bij wie je ook op de loonlijst staat, we dragen hier allemaal dezelfde badge. We stimuleren het dat de verschillende professionals elkaar onderling helpen en opereren als een team.”
Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.