Esplanade: wereldse huiskamer
De samenwerking tussen Bonheur Horeca Groep en Tilburg University gaat al bijna 30 jaar terug, en ook Shirley is als interieurontwerper geen onbekende bij de universiteit. Dat Bonheur Horeca Groep haar voorstelde voor dit project leek dan ook eerder een logische samenkomst van omstandigheden dan een toevalligheid. “Ik kijk per project welke architect daar het beste bij past. Als je kijkt naar de universiteit en de waarden die zij hoog in het vaandel hebben staan, zijn duurzaamheid en inclusiviteit daar een belangrijk onderdeel van. Zo was de keuze voor Shirley snel gemaakt. Voor ons was zij de perfecte match bij het concept dat daar nu staat”, zegt Tim.
Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat Shirley al 14 jaar volgens haar eigen ‘HEAL-principe’ werkt. Ze legt uit: “HEAL staat voor Humanity Environment And Love. Humanity slaat hierbij op de doelgroep en de mens in de breedste zin van het woord. Voor wie maak je iets en wat maakt dat zij zich ergens prettig voelen? Environment is de fysieke omgeving waar alles gebeurt. De functionaliteit ervan, maar ook duurzaamheid: waar komt alles vandaan, hoe lang gaan materialen mee en wat voor invloed hebben ze op welzijn? Beleving en positieve prikkeling van de verschillende zintuigen mag hierin niet ontbreken. En dan komen we bij Love. Dat is de verbinding tussen de mensen en hun omgeving. Als dat goed is, heb je het complete plaatje.”
Volgens Tim vormt die verbinding dan ook de rode draad van dit concept. “Esplanade betekent: plek waar mensen samenkomen. De universiteit wilde graag een plek waar alle nationaliteiten zich thuis zouden voelen, als een huiskamer van de ‘uni’. Een omgeving om te ontmoeten, koffie te drinken, te studeren, te feesten. Je hebt dus met diverse functies in één concept te maken. Hier hadden we zelf uiteraard ook een visie over, maar om deze te vertalen naar een ontwerp heb je iemand nodig die er verstand van heeft. Shirley kan goed luisteren en heeft de wensen en eisen vertaald naar een ontwerp waar iedereen een goed gevoel bij had”, zegt Tim.
“Wij doen dingen graag anders”, legt Tim uit. “Als directie staan we zelf met beide voeten in de klei en vinden het belangrijk dat de keuzes die we maken, bijdragen aan de samenwerking en de maatschappij. Bijna alles hier heeft een verhaal. Zo is de helft van de menukaart vegetarisch/veganistisch met herkenbare, internationale gerechten, gericht op de doelgroep, en bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt graag een plek om zich te ontwikkelen in het horecavak. We hebben zelfs in samenwerking met de universiteit een vegetarische bitterbal én een lijn alcoholarme en -vrije universiteitsbieren ontwikkeld. Die betrokkenheid, dát is partnership voor ons. Het is een heel compleet concept geworden waar we met zijn allen trots op zijn”, sluit Tim af.
Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.