"In het nieuwe kantoor draait het nog sterker om ontmoeten."
“We werken allemaal veel meer thuis, àls we dan op kantoor zijn dan pakken we onze brainstorm- en teamoverlegmomenten. Maar er is ook tijd om even spontaan met collega’s bij te praten of en passant wat foto’s of een project te laten zien”, stelt Bommartini. Zij heeft het niet over Het Nieuwe Werken, het Nog Nieuwere Werken of het Allernieuwste Werken. Het kantoor is eigenlijk altijd in ontwikkeling, weet ze uit de zestien jaar ervaring die ze sinds 2005 opdeed bij Studio Groen+Schild Architectuur en Interieur in Deventer. In die jaren was ze betrokken bij tientallen organisaties in overheid, cultuur en onderwijs en minstens zo veel kantoren die ze optimaal ontwikkelde voor de werkprocessen én wensen van het bedrijf.
En toch, zo geeft ze toe, heeft de afgelopen periode impact gehad op hoe we kantoren vandaag de dag willen inrichten. “Ontmoeten was al heel belangrijk in het kantoor, en dat is alleen maar sterker geworden”, ziet zij nu. Dankzij internet konden medewerkers al veel makkelijker overal hun werk doen. “Op kantoor moest je ook kunnen bijpraten en ontmoeten, huiselijkheid was daarbij de norm. In het kantoor van vandaag is behoefte aan ruimtes die uitnodigen tot allerlei vormen van contact, werkmomenten, een gevoel van hospitality en ook - heel belangrijk - het uitdragen van de identiteit van het bedrijf.” Als je vaker thuis zit te werken, of onderweg bent, is het goed dat je je op kantoor weer even onderdeel voelt van een bepaalde sfeer, cultuur en missie. “Wat we hebben geleerd van de afgelopen periode is om anders te gaan en moeten werken. En we bleken ons daarop aan te kunnen passen. Wat je ziet nu we langzaam weer naar kantoor mogen, is dat er allerlei nieuwe vormen van contact en overleg mogelijk zijn. Hybride werken bijvoorbeeld, en het inrichten van ruimtes waar bijvoorbeeld drie mensen fysiek aanwezig zijn bij een overleg en nog eens drie digitaal en op scherm.”
Maatwerk
Er gaat altijd een grondig proces vooraf aan het ontwerpen van een kantoor. “De inrichting is geen sausje dat je er als laatste overheen giet”, stelt Bommartini. “Eerst inventariseren we samen met de opdrachtgever heel specifiek welke werkprocessen belangrijk zijn, en welke functies nodig zijn. Daarna houden we workshops met gemêleerde groepen medewerkers. Samen gaan we op zoek naar de sfeer, de identiteit van het bedrijf.” Al die ingrediënten samen vormen uiteindelijk het resultaat. “Het is altijd maatwerk, echt een maatpak voor de organisatie.” Bommartini vaart in dat proces ook sterk op intuïtie. “Alle functies, de sfeer, de routing; al schetsend ga ik op zoek naar harmonie. Dat doe ik het liefst met stiften op papier, dat is een bepaalde manier van visualiseren en vormgeven. Uiteindelijk vertaal ik dat allemaal naar een tekenprogramma op de computer, maar al schetsend rijpt het idee. Mijn collega’s noemen dat het schilderen van ontwerpen.”