Lars Snellaars: interieurontwerper met hart voor de zaak
De beste producten ontstaan in de praktijk, vindt hij. “Als je vanuit een concrete vraag en context ontwerpt, zit er altijd een urgentie in zo’n stoel of meubel”. Lars Snellaars studeerde in 2006 af aan de befaamde Design Academy Eindhoven. Na een paar jaar werken als junior ontwerper bij bureaus, nam hij de stap om voor zichzelf te beginnen. Hij noemt zichzelf zeker ondernemend: creatief en commercieel. Maar niet al te zakelijk. Dat laat hij graag over aan zijn opdrachtgevers, met wie hij vaak intensief en langdurig optrekt. Dat geldt ook voor het pas heropende Brasserie Royal, waarvoor Snellaars tekende voor de totale metamorfose.
Totaalconcept
“Artdirector Jarien Geels en ik broeden dan samen op een totaalconcept, van huisstijl tot routing, de kleuren en de meubels. Meestal trekken we ons een hele dag terug, samen met de opdrachtgever, Giel van Schaaijk. Giel brieft zijn opdrachten gewoonlijk met gerechten en muziek. Hoe de playlist van Royal klinkt? Reken op een flinke Frank Sinatra-vibe”, illustreert Snellaars de sfeer. Royal was een iconisch maar gedateerd restaurant, het eerste restaurant buiten de stad voor eigenaar Van Schaaijk, na onder andere Rak en Hooked in Tilburg. “Royal is, de naam zegt het, nogal groot, en was opgedeeld in allemaal losse ruimtes. Het zag er niet uit”, erkent Snellaars. Drunen staat voor ingetogen chic. Het mocht dus comfortabel zijn, maar niet opzichtig. Snellaars zocht inspiratie in de omgeving, de Drunense duinen. “Van mosgroen en beschut in ronde zitjes bij de entree, naar iets opener en met de paarse tinten van heide rond de centrale bar. En dan ineens ontvouwt zich die lichte vlakte in de serre, de sensatie van strand zonder zee: leemstuc met zandstructuur, dakramen en bomen met lampjes erin voor een instant vakantiegevoel. Door de speakers klinkt jazz, en dankzij de verschillende sferen kun je prima twee keer in de week terecht bij Royal en toch een totaal andere beleving hebben.”
'The Roaring Twenties'
Het ontwerp van ‘The Roaring Twenties Chair’ voor bij de zitjes en aan de bar, zijn typisch Snellaars: met een duidelijk verhaal. “Roaring Twenties refereert aan die levenslustige periode een eeuw geleden, na de Spaanse Griep en de Eerste Wereldoorlog. Ook nu na Covid hebben mensen behoefte aan genieten, feest. Geen strakke, hoekige vormen maar zacht en rond, laag in intieme zitjes en hoog aan de bar, en comfortabel genoeg om een avond op te zitten. De stoel is draaibaar, zodat je zittend aan de bar lekker iedereen binnen kan zien komen. Het ontwerp is opvallend, in Art Deco-stijl met in de rug een kruis, een vorm die ook aan de wanden terug komt. De stoffering is lekker bol en zacht, en dan die franjes hé. Je hebt ze niet nodig, maar ze maken wel alles leuker. Deze stoel heeft er gewoon zin in.”
“Franjes zijn als de onzin van het leven: je hebt ze niet nodig, maar ze maken wel alles leuker.”
En dat geldt ook voor Snellaars zelf. “Ik zie mezelf een beetje als een laatbloeier, ik kom steeds beter uit de verf.” Verwant aan de generatie van de Dutch Designers voelt hij zich niet, hij zag in Jan de Bouvrie meer een voorbeeld. “Ik ben een esthetische kunstenaar, van Jan heb ik veel geleerd. Alleen maar conceptueel werken, en dan met ‘limited offs’ in magazines verschijnen, is niks voor mij. Ontwerpen moeten functioneel zijn en hun weg vinden naar restaurants, woonhuizen; plekken waar mensen ze kunnen gebruiken.”
Vanuit zijn studio in Spanje, waar hij op loopafstand van strand en zee woont met zijn gezin, werkt hij aan ontwerpen voor particulieren, maar ook een compleet nieuwe collectie deurgrepen voor Artitec Wallebroek, samen met het Spaanse bedrijf Cosentino. “Heel bijzonder, we maken deurgrepen van ‘man made stone’, zo kun je straks als architect je deurgrepen afstemmen op je vloer- of wandbekleding. Volgend voorjaar zijn ze on show in Milaan.” Zijn werkwijze is intensief en grondig, er is elk jaar hooguit plek voor één nieuwe fabrikant. Het mooiste is als ontwerpen in opdracht uiteindelijk breder bestaansrecht vinden. Zoals gebeurde bij ‘The Roaring Twenties Chair’, die hij aanbood bij Satelliet. Inmiddels is de draaistoel opgenomen als ‘Reunited’ in de Satelliet Originals collectie. “Dat is toch hartstikke mooi. Ik kijk er naar uit om te zien hoe andere ontwerpers deze theatrale eyecatcher gaan toepassen.”
Wil je meer van dit soort artikelen automatisch in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.